
Οι ορμόνες που παράγονται στα επινεφρίδια περιλαμβάνουν την κορτιζόλη, τις κατεχολαμίνες, την αλδοστερόνη και τα ανδρογόνα. Οι επινεφριδιακές διαταραχές επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας είτε λόγω υπερέκκρισης έιτε λόγω ανεπαρκούς έκκρισης των επινεφριδιακών ορμονών
Ποιες είναι οι επινεφριδιακές διαταραχές
Τα επινεφρίδια είναι μικρά ενδοκρινικά όργανα, με τριγωνικό σχήμα και βρίσκονται ακριβώς πάνω από κάθε νεφρό. Με τις ορμόνες που εκκρίνουν συμβάλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της αρτηριακής πίεσης, του ανοσοποιητικού συστήματος και της ανταπόκρισης στο στρες.
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες επινεφριδιακές διαταραχές περιλαμβάνουν:
- Η νόσος του Addison ή επινεφριδιακή ανεπάρκεια. Οφείλεται σε ανεπαρκή έκκριση κορτιζόλης και/ή αλδοστερόνης.
- Σύνδρομο Cushing. Σε αυτή τη διαταραχή, τα επίπεδα κορτιζόλης είναι πολύ υψηλά.
- Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων.
- Υπεραλδοστερόνισμός. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει υπερέκκριση αλδοστερόνης που οδηγεί σε αρτηριακή υπέρταση και απώλεια καλίου.
- Αρρενοποίηση. Προκαλείται από την υπερέκκριση ανδρογόνων, είναι εμφανής μόνο σε γυναίκες ή προκαλέι πρώιμη ήβη σε αγόρια.
- Όγκοι επινεφριδίων είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις.
- Φαιοχρωμοκύττωμα. Σπάνιο νόσημα που οδηγεί σε υπερέκκριση κατεχολαμινών.

Τι είναι η επινεφριδιακή ανεπάρκεια;
Η επινεφριδιακή ανεπάρκεια είναι είτε πρωτοπαθής οπότε οφείλεται σε καταστροφή του επινεφριδιακού φλοιού είτε δευτεροπαθής που είναι και η συχνότερη και οφε’ιλεται είτε σε ανεπαρκή έκκριση ACTH από την υπόφυση είτε σε μακροχρόνια αγωγή με γλυκοκορτικοειδή. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ανεπαρκής έκκριση κορτιζόλης ή/και αλδοστερονης.

Τι σημαίνει η κρίση των επινεφριδίων;
Η κρίση των επινεφριδίων είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή της ανεπάρκειας των επινεφριδίων και συμβαίνει λόγω της σοβαρής έλλειψης κορτιζόλης. Μια κρίση των επινεφριδίων μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν:
- Κοιλιακό άλγος
- Εμετός και διάρροια.
- Αδυναμία.
- Σύγχυση και απώλεια συνείδησης.
- Υπογλυκαιμία
- Υπόταση.
Εάν έχετε ανεπάρκεια επινεφριδίων, θα πρέπει πάντα να έχετε μια ενέσιμη μορφή γλυκοκορτικοειδού και να φοράτε κάποιο είδος ιατρικής ταυτότητας. Βεβαιωθείτε ότι η οικογένεια και οι φίλοι σας γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν σε μία οξεία
Πώς αντιμετωπίζονται οι επινεφριδιακές διαταραχές;
Η θεραπεία εξαρτάται από την ίδια τη διαταραχή. Ορισμένες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να σας προταθεί χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία.
Πότε πρέπει να δω έναν ενδοκρινολόγο σχετικά με τις επινεφριδιακές διαταραχές;
Θα πρέπει πάντα να επικοινωνήσετε όταν έχετε συμπτώματα όπως:
- Απώλεια ή αύξηση βάρους
- Κόπωση που σας εμποδίζει να ολοκληρώσετε ακόμα και τις καθημερινές σας εργασίες.
- Οποιοδήποτε είδος πόνου που είναι σοβαρός ή που δεν σταματά.
- Αλλαγές στην ανάπτυξη των μαλλιών.
- Αλλαγές στο δέρμα, όπως εύκολοι μώλωπες, ραγάδες ή ανεπιθύμητη τριχοφυία.
- Αρύθμιστη αρτηριακή πίεση
- Διαταραχές στη ρύθμιση του διαβήτη
Τα επινεφρίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του σώματός. Οι διαταραχές αυτών των αδένων μπορούν να επηρεάσουν πολλές λειτουργίες του σώματος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να βλέπετε τακτικά έναν ενδοκρινολόγο για να παρακολουθείτε την κατάστασή σας.