
Εμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνο ρήση. Η ηλικία εμμηνόπαυσης ποικίλλει, αλλά συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών. Μία γυναίκα για να θεωρηθεί ότι είναι σε εμμηνόπαυση, πρέπει να περάσει ολόκληρο ημερολογιακό έτος δίχως έμμηνο ρύση. Βεβαίως υπάρχει και η έννοια της πρώιμης εμμηνόπαυσης όπου η έλευση της κλιμακτηρίου έρχεται ακόμα και σε ηλικία κάτω των 40 ετών.
- Ποια είναι τα δύο στάδια της εμμηνόπαυσης
- Ποια είναι τα σημάδια της εμμηνόπαυσης
- Τι είναι οι εξάψεις και πόσο καιρό θα τις έχω;
- Γιατί συμβαίνει η εμμηνόπαυση
- Μπορεί να αντιμετωπιστεί η εμμηνόπαυση;
- Πώς είναι η ορμονοθεραπεία για την εμμηνόπαυση
- Υπάρχουν κίνδυνοι για την ορμονική θεραπεία;
- Ποιες είναι οι μη ορμονικές θεραπείες για την εμμηνόπαυση
- Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την εμμηνόπαυση
- Μπορώ να μείνω έγκυος κατά την εμμηνόπαυση;
- Μπορεί η εμμηνόπαυση να επηρεάσει τη σεξουαλική μου ζωή;
- Τι είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση
Ποια είναι τα δύο στάδια της εμμηνόπαυσης
Η διαδικασία είναι σταδιακή και γίνεται σε 2 στάδια:
- Περιεμμηνόπαυση ή «μετάβαση της εμμηνόπαυσης»: Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει 8 έως 10 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση, όταν οι ωοθήκες παράγουν σταδιακά λιγότερα οιστρογόνα. Η περιεμμηνόπαυση διαρκεί μέχρι την εμμηνόπαυση, το σημείο που οι ωοθήκες σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια. Τα τελευταία ένα με δύο χρόνια της εμμηνόπαυσης, η πτώση των οιστρογόνων επιταχύνεται. Σε αυτό το στάδιο, πολλές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, ωστόσο, εξακολουθείτε να έχετε εμμηνορροϊκούς κύκλους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μπορείτε να μείνετε έγκυος.
- Εμμηνόπαυση: Η εμμηνόπαυση είναι το σημείο που δεν έχετε πλέον έμμηνο ρύση. Σε αυτό το στάδιο, οι ωοθήκες έχουν σταματήσει να απελευθερώνουν ωάρια και έχουν σταματήσει να παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των οιστρογόνων τους

Ποια είναι τα σημάδια της εμμηνόπαυσης
Μπορεί να μεταβαίνετε στην εμμηνόπαυση εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε:
- Εξάψεις
- Νυχτερινές εφιδρώσεις
- Ξηρότητα κόλπου
- Αϋπνία
- Συναισθηματικές αλλαγές (ευερεθιστότητα, εναλλαγές διάθεσης ή ήπια κατάθλιψη).
- Ξηρό δέρμα, ξηροφθαλμία ή ξηροστομία.
- Ακανόνιστες περιόδους ή περιόδους που είναι βαρύτερες ή ελαφρύτερες από το συνηθισμένο
Τι είναι οι εξάψεις και πόσο καιρό θα τις έχω;
Οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Είναι μια σύντομη αίσθηση θερμότητας. Εκτός από τη ζέστη, οι εξάψεις μπορεί επίσης να συνοδεύονται από ερυθρότητα στο πρόσωπο, εφίδρωση και αίσθηση ψύχους μετά τη ζέστη.
Η ένταση, η συχνότητα και η διάρκεια των εξάψεων διαφέρουν για κάθε άτομο. Συνήθως, οι εξάψεις είναι λιγότερο έντονες όσο περνάει ο καιρός.
Γιατί συμβαίνει η εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Ορίζεται ως ένα πλήρες έτος χωρίς εμμηνορροϊκή αιμορραγία, απουσία χειρουργικής επέμβασης ή ιατρικής κατάστασης που μπορεί να προκαλέσει διακοπή της εμμήνου ρύσεως όπως ακτινοθεραπεία ή χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών σας.
Με την πάροδο του χρόνου, ο αναπαραγωγικός κύκλος αρχίζει να επιβραδύνεται και προετοιμάζεται να σταματήσει. Αυτός ο κύκλος λειτουργεί συνεχώς από την εφηβεία. Καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες παράγουν σταδιακά λιγότερα οιστρογόνα, ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος αρχίζει να αλλάζει και μπορεί να γίνει ακανόνιστος μέχρι να σταματήσει.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η εμμηνόπαυση;
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία που περνά το σώμα σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην απαιτείται καμία θεραπεία για την εμμηνόπαυση. Όταν αναφερόμαστε στη θεραπεία για την εμμηνόπαυση, πρόκειται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης που διαταράσσουν τη ζωή σας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι θεραπειών για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Οι κύριοι τύποι θεραπείας για την εμμηνόπαυση είναι:
- Ορμονική θεραπεία
- Μη ορμονική θεραπεία
Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας ενώ βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο θεραπείας που λειτουργεί για εσάς. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και έχει μοναδικές ανάγκες.
Πώς είναι η ορμονοθεραπεία για την εμμηνόπαυση
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το σώμα υφίσταται σημαντικές ορμονικές αλλαγές – μειώνοντας την ποσότητα των ορμονών που παράγει. Οι ωοθήκες παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Όταν οι ωοθήκες δεν παράγουν πλέον αρκετά οιστρογόνα και προγεστερόνη, η ορμονοθεραπεία μπορεί να αναπληρώσει τις χαμένες ορμόνες. Η ορμονική θεραπεία ενισχύει τα επίπεδα των ορμονών και μπορεί να βοηθήσει σε συμπτώματα όπως εξάψεις και κολπική ξηρότητα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ορμονοθεραπείας:
- Θεραπεία με οιστρογόνα (ET): Σε αυτή τη θεραπεία, λαμβάνετε μόνο οιστρογόνα σε χαμηλή δόση. Τα οιστρογόνα υπάρχουν σε πολλές μορφές, όπως έμπλαστρο, χάπι, κρέμα, κολπικός δακτύλιος, τζελ ή σπρέι. Η θεραπεία με οιστρογόνα ωστόσο δεν είναι κατάλληλη για τις γυναίκες που εξακολουθούν να έχουν μήτρα.
- Οιστρογόνα/Προγεστερόνη(EPT): Αυτή η θεραπεία ονομάζεται επίσης συνδυαστική θεραπεία επειδή χρησιμοποιεί δόσεις οιστρογόνου και προγεστερόνης. Η προγεστερόνη είναι διαθέσιμη στη φυσική της μορφή, ή ως συνθετική μορφή προγεστερόνη. Αυτός ο τύπος ορμονοθεραπείας αφορά γυναίκες που έχουν ακόμα τη μήτρα τους.
Υπάρχουν κίνδυνοι για την ορμονική θεραπεία
Οι κίνδυνοι για την υγεία της ορμονοθεραπείας περιλαμβάνουν:
- Καρκίνος του ενδομητρίου (αυξάνεται μόνο εάν λαμβάνεται θεραπεία με οιστρογόνα και εξακολουθείτε να έχετε τη μήτρα σας).
- Χολολιθίαση.
- Θρόμβωση/ Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
- Πνευμονική εμβολή.
- Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αυτός ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος εάν η ορμονοθεραπεία ξεκινήσει εντός 10 ετών από την εμμηνόπαυση. Μετά από αυτό το σημείο, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις είναι υψηλότερος.
Η μετάβαση σε ορμονοθεραπεία είναι μια εξατομικευμένη απόφαση. Συζητήστε όλες τις προηγούμενες ιατρικές καταστάσεις και το οικογενειακό σας ιστορικό με τον γιατρό σας για να κατανοήσετε τους κινδύνους έναντι των οφελών της ορμονοθεραπείας.

Ποιες είναι οι μη ορμονικές θεραπείες για την εμμηνόπαυση
Αν και η ορμονοθεραπεία είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, δεν είναι η τέλεια θεραπεία για όλους. Οι μη ορμονικές θεραπείες περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Είναι συχνά καλές επιλογές για άτομα που έχουν άλλες ιατρικές παθήσεις ή έχουν λάβει πρόσφατα θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Οι κύριες μη ορμονικές θεραπείες περιλαμβάνουν:
- Αλλάζοντας τη διατροφή σας. Ο περιορισμός της καφεΐνης μπορεί να κάνει τις εξάψεις λιγότερο έντονες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν φυτικά οιστρογόνα όπως σόγια, όσπρια, λιναρόσπορος, φρούτα και λαχανικά.
- Αποφυγή πυροδοτήσεων για εξάψεις. Ορισμένα πράγματα στην καθημερινότητά σας θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναυσμα για εξάψεις. Προσπαθήστε να εντοπίσετε αυτούς τους παράγοντες και να τους αντιμετωπίσετε. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να διατηρείτε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή τη νύχτα, να φοράτε δροσερά ρούχα και να διακόψετε το κάπνισμα. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις εξάψεις.
- Άσκηση. Ήρεμοι, ήρεμοι τύποι άσκησης όπως η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη διάθεσή σας και να ανακουφίσουν τυχόν φόβους ή άγχος που μπορεί να νιώθετε.
- Συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης. Η συζήτηση με άλλα άτομα που περνούν επίσης εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μεγάλη ανακούφιση για πολλούς
- Φαρμακευτική αγωγή. Αγωγή με αντικαταθλιπτικά (SSRIs και SNRIs) μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως εναλλαγές της διάθεσης και εξάψεις. Επίσης οι κολπικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας.
Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την εμμηνόπαυση
Δύο καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία σας μετά την εμμηνόπαυση είναι η οστεοπόρωση και η στεφανιαία νόσος.
- Οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση, μια ασθένεια των «εύθραυστων οστών», εμφανίζεται όταν το εσωτερικό των οστών γίνεται λιγότερο πυκνό, καθιστώντας τα πιο εύθραυστα και πιθανό να σπάσουν. Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οστικής μάζας. Οι γυναίκες χάνουν κατά μέσο όρο το 25% της οστικής μάζας τους από την περίοδο της εμμηνόπαυσης έως την ηλικία των 60 ετών. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια οιστρογόνων.
- Στεφανιαία νόσος. Η στεφανιαία νόσος είναι η στένωση ή απόφραξη των αρτηριών που τροφοδοτούν τον καρδιά με αίμα. Μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο αυξάνεται λόγω πολλών παραγόντων, όπως η απώλεια οιστρογόνων, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας.
Μπορώ να μείνω έγκυος κατά την εμμηνόπαυση;
Η πιθανότητα εγκυμοσύνης εξαφανίζεται μόλις είστε μετεμμηνοπαυσιακή. Ωστόσο, είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση). Εάν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε κάποια μορφή αντισύλληψης μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχετε περάσει την εμμηνόπαυση.
Μπορεί η εμμηνόπαυση να επηρεάσει τη σεξουαλική μου ζωή;
Μετά την εμμηνόπαυση, η πτώση των οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή. Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί να παρατηρήσουν ότι δεν διεγείρονται τόσο εύκολα όσο πριν και να είναι λιγότερο ευαίσθητες στην σωματική επαφή από ό,τι πριν. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο στη μειωμένη σεξουαλική ορμή περιλαμβάνουν τα προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, η δυσκολία στον ύπνο, το άγχος ή η κατάθλιψη, η ξηρότητα του κόλπου.
Δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει πλέον ο φόβος της εγκυμοσύνης και έτσι μπορεί κανείς να απολαμβάνει το σεξ χωρίς ανησυχία για τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Τι είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση, όταν εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών, θεωρείται «φυσική» και αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Η εμμηνόπαυση που εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 45 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση που εμφανίζεται σε ηλικία 40 ετών ή μικρότερη θεωρείται πρόωρη εμμηνόπαυση. Όταν δεν υπάρχει ιατρική ή χειρουργική αιτία για την πρόωρη εμμηνόπαυση, ονομάζεται πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια.