
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και σακχαρώδη διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο αυξάνεται με την ηλικία, επηρεάζοντας περισσότερο από το 40% των ατόμων ηλικίας 60 και 70 ετών.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και σακχαρώδη διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο αυξάνεται με την ηλικία, επηρεάζοντας περισσότερο από το 40% των ατόμων ηλικίας 60 και 70 ετών.
- Ποιος έχει συνήθως μεταβολικό σύνδρομο;
- Τι προκαλεί το μεταβολικό σύνδρομο;
- Ποια είναι τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου;
- Πώς γίνεται η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου;
- Πώς μπορώ να προλάβω ή να αντιστρέψω το μεταβολικό σύνδρομο;
- Εάν έχω μεταβολικό σύνδρομο, ποια προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανιστούν;
Ποιος έχει συνήθως μεταβολικό σύνδρομο;
- Άτομα με κεντρική παχυσαρκία (αυξημένο λίπος στην κοιλιά/μέση).
- Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή ισχυρό οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη.
- Άτομα με άλλα κλινικά χαρακτηριστικά «αντίστασης στην ινσουλίνη».
- Ο κίνδυνος εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου αυξάνεται με την ηλικία

Τι προκαλεί το μεταβολικό σύνδρομο;
Η ακριβής αιτία του μεταβολικού συνδρόμου δεν είναι γνωστή. Πολλά χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου συνδέονται με την «αντίσταση στην ινσουλίνη». Η αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει ότι το σώμα δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων. Ένας συνδυασμός γενετικών παραγόντων και του τρόπου ζωής όπως οι διατροφικές συνήθειες, η δραστηριότητα και το πρότυπο του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη.
Ποια είναι τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου;
Συνήθως, δεν υπάρχουν άμεσα σωματικά συμπτώματα. Ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Πώς γίνεται η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου;
Τα κριτήρια για τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου είναι τα εξής:
- Κοιλιακή παχυσαρκία (περιφέρεια μέσης > 102 εκ για τους άνδρες και > από 88 εκ για τις γυναίκες)
- Επίπεδα τριγλυκεριδίων νηστείας 150 mg / dL ή υψηλότερα
- Επίπεδα HDL χοληστερόλης κάτω από 40 mg / dL για τους άνδρες και κάτω από 50 για τις γυναίκες
- Πίεση αίματος 130/85 mm Hg ή μεγαλύτερη
- Γλυκόζη αίματος νηστείας 110 mg / dL ή υψηλότερη
Πώς μπορώ να προλάβω ή να αντιστρέψω το μεταβολικό σύνδρομο;
Δεδομένου ότι η σωματική αδράνεια και το υπερβολικό βάρος είναι οι κύριοι υποκείμενοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου, η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η προσπάθεια για ένα υγιές βάρος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση. Μερικοί από τους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο:
- Υγιεινή διατροφή και επίτευξη ενός υγιούς βάρους: Η υγιεινή διατροφή και η μέτρια απώλεια βάρους, 5% έως 10% του σωματικού βάρους, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα το σύνδρομο να γίνει πιο σοβαρή ασθένεια.
- Άσκηση: Η αυξημένη δραστηριότητα από μόνη της μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη. Η αερόβια άσκηση, όπως ένας γρήγορος καθημερινός περπάτημα 30 λεπτών, μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους, τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
- Διατροφικές αλλαγές: Διατηρήστε μια δίαιτα που διατηρεί τους υδατάνθρακες σε όχι περισσότερο από το 50% των συνολικών θερμίδων. Η πηγή των υδατανθράκων πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ψωμί ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως μαζί με τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά σας επιτρέπουν να έχετε περισσότερες διαιτητικές ίνες. Τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας και πουλερικά ενώ αντίθετα, τρώτε περισσότερο ψάρι. Καταναλώστε υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς.
Εάν έχω μεταβολικό σύνδρομο, ποια προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανιστούν;
Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης συνδέονται με πολλές επιβλαβείς αλλαγές στο σώμα, όπως:
- Στεφανιαία νόσο
- Υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό
- Επιβράδυνση της παραγωγής ινσουλίνης, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη του διαβήτη τύπου 2, μιας ασθένειας που από μόνη της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
- Λιπώδες ήπαρ, το οποίο μερικές φορές σχετίζεται με φλεγμονή του ήπαρ η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια.