
Η υπερτρίχωση είναι η υπερβολική τριχοφυΐα στις γυναίκες και αφορά την ανάπτυξη πυκνών, σκούρων τριχών σε περιοχές που συνήθως υπάρχουν λεπτές, ανοιχτόχρωμες τρίχες. Τέτοιες περιοχές είναι το άνω χείλος, το πηγούνι, το στήθος, την κοιλιά ή την πλάτη. Επηρρεάζει το 5% έως το 10% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία και πάνω από το 40% των γυναικών κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η υπερτρίχωση σπάνια επηρεάζει τα παιδιά. Αν ναι, είναι συνήθως σημάδι πρώιμης εφηβείας.
Ποια είναι η αιτία της υπερτρίχωσης στις γυναίκες
Σε πολλές περιπτώσεις, η υπερτρίχωση δεν έχει μια γνωστή αιτία. Ωστόσο, διάφορες καταστάσεις προκαλούν υπερτρίχωση, όπως:
- Τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων.
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). γονιμότητας.
- Εμμηνόπαυση.
- Σύνδρομο Cushing.
- Αλλες καταστάσεις. Εάν η υπερτρίχωση εμφανιστεί ξαφνικά μαζί με συμπτώματα, αρρενοπόιησης – βαθύτερη φωνή, ακμή ή αυξημένη μυϊκή ανάπτυξη – μπορεί να έχετε μια πιο σοβαρή πάθηση. Πιο σοβαρές καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές των επινεφριδίων ή των ωοθηκών, όπως η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων ή ένας όγκος στα επινεφρίδια ή στις ωοθήκες που παράγουν ανδρογόνα.
- Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπερτρίχωση, συμπεριλαμβανομένων των αναβολικών στεροειδών, τεστοστερόνης, κυκλοσπορίνης, μινοξιδίλης, δαναζόλης και φαινυτοΐνης.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ γιατρό για την υπερτρίχωση;
Είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας μόλις παρατηρήσετε ασυνήθιστη τριχοφυΐα. Η υπερτρίχωση μπορεί να είναι σύμπτωμα PCOS, συνδρόμου Cushing ή άλλων καταστάσεων.
Ποιες εξετάσεις θα γίνουν για την υπερτρίχωση
Εάν έχετε υπερτρίχωση, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία εξετάσεων, όπως:
- Εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών σας.
- Υπερηχογράφημα για την εξέταση των ωοθηκών και της μήτρας σας.
- Απεικονιστικές εξετάσεις για την αξιολόγηση των ωοθηκών και των επινεφριδίων
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την υπερτρίχωση
Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:
- Απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους είναι συχνά το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της υπερτρίχωσης. Η απώλεια ακόμη και του 5% του σωματικού σας βάρους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ανδρογόνων σας
- Φαρμακευτική αγωγή. Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι το πιο κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερτρίχωσης. Μειώνουν τα επίπεδα ανδρογόνων, ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο και αποτρέπουν την εγκυμοσύνη. Άλλα φάρμακα καταστολής των ανδρογόνων είναι η σπιρονολακτόνη, η μετφορμίνη, η πιογλιταζόνη, τα χαμηλής δόσης στεροειδή φαρμακα και οι αγωνιστές GnRH.